Nyheter

 

01.01.2022
Godt nytt år ønskes fra NHK!

 

24.12.2021
God jul ønskes fra NHK!

 

31.10.2019
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok.

 

14.05.2019
Infoskrivene, med tekst og bilder, begynner å komme på plass nå. Det har vært et produktivt halvår siden forrige årsmøte. Det er fortsatt en del som mangler, men vi er godt i gang med å ferdigstille oversikten over farge/mønster/hårlag, samt helse og sykdommer, og et eget infoskriv om hybrider.

 

10.05.2019
Regler for oppdrett ble fornyet i dag. Er du registrert oppdretter i NHK står du selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på disse.

 

14.10.2018
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok. Gratulerer til Ulricke A. Mathisen som ble valgt til styrets nye leder!

 
13.12.2016
Stamboken er nå oppe! Som betalende medlem får man tilgang og mulighet til å registrere dyr.

 

03.07.2016
Vi har begynt å få opp tekst på nettsidene. Vi i styret jobber på spreng for å bygge opp foreningen og få opp informasjon her på nettsidene. Det blir en spennende sommer og høst!

 

13.04.2016
Vi har kjøpt domene og nettsiden er under oppbygging!

 

11.04.2016
Brønnøysundsregisteret har godkjent foreningen. Nå er vi endelig i gang!

 

03.03.2016
Stiftelsesmøte har funnet sted!

Forum

Foreningens Facebook-gruppe er stappfull med flinke hamsterentusiaster som mer enn gjerne svarer på spørsmål, samt deler sine flotte bilder og gode idéer.

 

Syrisk gullhamster

2-a-1024x680Mesocricetus auratus

Lengde: 15 – 20 cm
Vekt: 120 – 220 gram
Alder: 2 – 3 år

Kjønnsmoden: 4-5 uker
Avlsmoden: 3-4 mnd.
Drektighet: 16 dager
Kullstørrelse: 5-12 stk.

Generelt:
Syrisk hamster er den største arten av de tamme hamsterartene. På grunn av dens store størrelse og milde vesen er den gjerne enklere å håndtere og temme, som kan antas å være årsaken til at den er den mest populære hamsterarten i Norge.

Syrisk hamster er den hamsterarten med mest variasjon i utseende, både med tanke på farger, mønster/avtegn og hårlag. På grunn av de mange ulike utseendene denne hamsterarten kan ha så har det oppstått flere fengende kallenavn som i prinsipp kun er brukt som salgstriks. De mest vanlige navnene som blir brukt er gullhamster, pandahamster, teddyhamster og angorahamster. Dette ikke er egne hamsterarter, men mer en beskrivelse av noen av de mange utseendene den syriske hamsteren kan ha.

Den syriske hamsteren er veldig territoriell av seg, hvilket innebærer at den alltid skal bo alene. Ute i naturen bor den også alene og møter artsfrender kun ved sjeldne tilfeller som paring. I det fri bor den syriske hamsteren i lange underjordiske ganger hvor den lager seg hi og matlager, og disse instinktene kan også ses hos den tamme syriske hamsteren som kommer til uttrykk ved graving og hamstring.

Den syriske hamsteren trenger et stort bur å boltre seg på, først og fremst fordi den er stor i størrelse selv, men også fordi den er aktiv og leken. Utenfor buret er den syriske hamsteren nysgjerrig og frempå, den elsker å utforske nye ting og steder.

bbbbbbbbbb

 


 

Kinesisk hamster

33808842_10156889522801393_7926554709626716160_nCricetus griseus

Lengde: 10 – 12 cm
Vekt: 30 – 50 gram
Alder: 2 – 3 år

Kjønnsmoden: 4 uker
Avlsmoden: 3-4 mnd.
Drektighet: 20-22 dager
Kullstørrelse: 8-12 stk.

Generelt:
Kinesisk hamster er en mellomstor hamster, med et muselignende utseende og en grå stripe langs ryggen. De er lange og slanke, med en karakteristisk halvlang hale. Hannene er betraktelig mye større enn hunnene, og hannene har, immotsetning til de andre hamsterartene, meget stor bakende. Selvom kinesiske hamstere ikke er spesielt store, så regnes de ikke som dverghamstere.

Kinesiske hamstere, hunnene spesielt, er meget terriotorielle og bør alltid holdes alene. Derfor bør man også ha tunga rett i munn når man avler, da det raskt kan oppstå slossing. Utover dette er det en robust og sosial hamsterart, som lett lar seg motiveres og håndteres med litt godbiter og tålmodighet. De kan være noe smånervøse som ungdyr, men vokser seg raskt til i hode og kropp. En tam kinesisk hamster henger gjerne etter alle fire bena i fingrene på matmor og marfar.

Kinesiske hamstere er meget spreke og atletiske, og de krever derfor et bur med masse spennende inventar. Klatreleker til fugler, grener og røtter, samt platåer og hengekøyer. Fordi de er så spreke vil de immotsetning til dverghamsterne ha mer utbytte av et romslig gitterbur, men med det rette innventaret vil de fleste type bur passe til denne arten så lenge det er stort nok. I naturen på vinterstid er de mindre aktive og mye under jorden, hvor de graver lange og mange tuneller. Altså burde de også ha godt med gravemuligheter og redemateriale, for å tilfredstille sine naturlige behov.

33962355_10156889525301393_6735527202902769664_n

 


 

Vinterhvit dverghamster

Phodopus sungorus

Lengde: 8 – 10 cm
Vekt: 25 – 60 gram
Alder: 2 – 2,5 år

Kjønnsmoden: 4 uker
Avlsmoden: 3-4 mnd.
Drektighet: 18 – 20 dager
Kullstørrelse: 5-10 stk.

Generelt:
Den Vinterhvite dverghamsteren er en nysgjerrig, vennlig og tillitsfull liten hamster. De regnes som eksepsjonelt lette å temme, og det er ikke sjelden at de blir så fortrolige med håndtering at de ligger eller sovner i sine eiers hender. Dette har gitt dem det ikke helt upassende kallenavnet «pannekakehamster» blant hamsterentusiaster.

De vinterhvite dverghamsterne stammer opprinnelig fra Djungaria, som er et lite steppeområde omgitt av høye fjell i sentral-Asia. Her lever de i store kolonier, og regnes derfor som en sosial art. I det fri har vinterhvite dverghamstere kun fargen agouti (viltfarge), men gjennom selektiv avl har man hos temmede individer også fått fram fargen safir, som er en lysere, blålig variant av agouti, og avtegnet pearl, som legger seg utenpå hamsternes egentlige farge. Som navnet tilsier kan vinterhvite hamsteres farge endre seg med årstidene, men i fangenskap er det store variasjoner i hvor mye fargen endres. Man antar at lys- og temperatureksponering har noe med dette å gjøre.

Vinterhvite dverghamstere trives best i store bur med godt bunnareal. Ikke helt ulikt sine ville artsfrender, bruker de mye tid på å grave tunneler og reder, og trives derfor best i bur som kan stimulere til slik atferd. Vinterhvite dverghamstere har ofte liten glede av høye nivåer i burene sine, da de har en svært dårlig forståelse av høyder, og gjerne slipper seg ned fra platåer, uten å tenke på hvor langt det er ned til bakken.

Tidligere trodde man at Vinterhvit dverghamster tilhørte samme art som campbell dverghamster, som naturlig finnes knappe 500 til 1000 kilometer unna vinterhvite naturlige habitat. Det var først i senere tid at man innså at de to er separate arter, og at paringer på tvers av artene ikke skjer i naturen.

b1 f

 


 

Campbells dverghamster

eeeeeeeeePhodopus campbelli

Lengde: 8 – 10 cm
Vekt: 35 – 70 gram
Alder: 2 – 2,5 år

Kjønnsmoden: 4 uker
Avlsmoden: 3-4 mnd.
Drektighet: 18 – 20 dager
Kullstørrelse: 5-10 stk.

Generelt:
Campbells er en aktiv dverghamsterart med masse liv og nysgjerrighet i seg. De er pigge, og kommer gjerne ut når de hører kjente lyder og stemmer, uavhengig av tidspunkt på dagen. Utenfor buret sjekker de ut nye steder og gjenstander med stor iver, samt er de uredde og robuste.

Campbells er mer territorielle enn hva feks. Vinterhvit dverghamster er, og har av den grunn fått på seg et dårlig rykte. De kan forsvare seg ved å skremme bort det de ser på som truende, med hopping, krafsing og småbiting. Samtidig er de ganske smarte og kjappe til å lære. Med en stødig og tålmodig hånd lærer de seg fort at menneskehender er en god kilde til godbiter og utetid. Av den grunn er de også meget lette å skape et bånd med.

Fordi de er så aktive krever de stor grunnflate i buret, masse spennende leker og romslige løpehjul. Campbells er en art som bruker mye tid på redebygging og tunellgraving. Derfor burde de ha godt med gravemuligheter og redemateriale, for å tilfredstille sine naturlige behov. De er ikke spesielt gode klatrere, samt har de dårlig syn og en klønete bollete kroppsform, og setter derfor mer pris på et romslig helplastbur fremfor et høyt gitterbur. På denne måten får de ikke mulighet til å klatre, falle og skade seg. Buret bør også være lavt eller ha en lav luke, slik at hendene kommer fra siden og ikke ovenfra, da de kan finne dette truende.

Campbells kan noen ganger holdes i par eller små grupper. Jo tidligere de introduseres for hverandre, jo større er sannsynligheten for at det går bra. Det aller beste er isåfall å prøve et søskenpar, alltid i samråd med oppdretter. Et stort og romslig bur med flere soveplasser og hjul er da nødvendig. Det er ikke gitt at det vil gå bra livet ut, så tar du på deg flere Campbells må du være forberedt på å kunne skille dem dersom det blir nødvendig.

aaaa

 


 

Roborovski dverghamster

12722605_10209413074264255_1933158954_oPhodopus roborovskii

Lengde: 5 – 7 cm
Vekt: 15 – 35 gram
Alder: 3 år

Kjønnsmoden: 3-4 uker
Avlsmoden: 3-4 mnd.
Drektighet: 20-22 dager
Kullstørrelse: 4-8 stk.

Roborovski dverghamster, eller roboen, som de ofte kalles i dagligtalen, er en relativt ny art å holde som kjæledyr i Norge. Med sine knappe 20-25 gram og omtrent 4-5 cm lengde er de den minste hamsterarten, men det stopper dem ikke fra å ha en svært aktiv livsstil. De regnes av mange å være den raskeste av alle kjæledyrshamstere, og i følge Maxwell Gavin’s dokumentar «Wild China» fra 2008 er de i stand til å løpe en distanse tilsvarende fire maraton hver natt i gjennomsnitt.

Fordi de er såpass skeptiske av natur, så raske og ikke minst så små, er de svært vanskelig å temme, og anbefales derfor ikke til småbarnsfamilier som ønsker et integrert familiemedlem. For å lykkes i temmingen må alt skje på roboenes premisser, og det krever at eieren legger mye tid ned i temmingen.

Til tross for at roboene ikke er kjent for å bli like tamme som de andre hamsterartene, øker de stadig i popularitet verden over. I mange land refererer man til dem som hamsterverdenens svar på klovner, delvis fordi de er høyt og lavt i buret på svært kort tid, og undersøker alt, men også kanskje fordi de har et så spesielt utseende. Hodene er store i forhold til resten av kroppen, og i viltfargen agouti får de svært markerte «barter» og «øyebryn», som gir dem et sjarmerende og distinkt uttrykk.

Roboene er en meget sosial art, og det er ganske vanlig å holde dem sammen i grupper på to eller flere individer. Det vanligste er å holde to søstre eller mor og datter sammen, men man har også lykkes i å sette to ubeslektede hunner sammen, skjønt man anbefales å holde tett øye med dem den første tiden etter at de er satt sammen. Hanner kan også bo sammen, men i mange tilfeller vil det å sette to ubeslektede, voksne hanner sammen føre til slosskamper med døden til følge. De siste årene er det i enkelte land gjort forsøk på å avle fram tammere individer, men flere rapporterer at de som er tammere mot mennesker igjen er mindre sosiale med sine artsfrender. Dette er imidlertid ikke fullstendig dokumentert ennå.

12722605_10209413074264255_1933158954_o