Nyheter

 

01.01.2022
Godt nytt år ønskes fra NHK!

 

24.12.2021
God jul ønskes fra NHK!

 

31.10.2019
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok.

 

14.05.2019
Infoskrivene, med tekst og bilder, begynner å komme på plass nå. Det har vært et produktivt halvår siden forrige årsmøte. Det er fortsatt en del som mangler, men vi er godt i gang med å ferdigstille oversikten over farge/mønster/hårlag, samt helse og sykdommer, og et eget infoskriv om hybrider.

 

10.05.2019
Regler for oppdrett ble fornyet i dag. Er du registrert oppdretter i NHK står du selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på disse.

 

14.10.2018
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok. Gratulerer til Ulricke A. Mathisen som ble valgt til styrets nye leder!

 
13.12.2016
Stamboken er nå oppe! Som betalende medlem får man tilgang og mulighet til å registrere dyr.

 

03.07.2016
Vi har begynt å få opp tekst på nettsidene. Vi i styret jobber på spreng for å bygge opp foreningen og få opp informasjon her på nettsidene. Det blir en spennende sommer og høst!

 

13.04.2016
Vi har kjøpt domene og nettsiden er under oppbygging!

 

11.04.2016
Brønnøysundsregisteret har godkjent foreningen. Nå er vi endelig i gang!

 

03.03.2016
Stiftelsesmøte har funnet sted!

Forum

Foreningens Facebook-gruppe er stappfull med flinke hamsterentusiaster som mer enn gjerne svarer på spørsmål, samt deler sine flotte bilder og gode idéer.

 

Bur
Alle mål på bur er minstemål etter NHKs retningslinjer. Jo større bur, jo bedre!

Art Grunnflate Fallhøyde Gitteravstand
Syrisk gullhamster 80 x 40 cm 40 cm 1,5 cm
Kinesisk hamster 70 x 40 cm 30 cm 1 cm
Vinterhvit dverghamster 60 x 40 cm 15 cm 1 cm
Campbells dverghamster 60 x 40 cm 15 cm 1 cm
Roborovski dverghamster 60 x 40 cm 0 cm 0 cm

Målene er tatt utgangspunkt i ett individ pr. bur.

 

 • Syrisk gullhamster og Kinesisk hamster
  Syrisk hamster og kinesisk hamster er de artene som krever mest plass. Grunnflaten på buret skal måle 70/80x40cm, og fallhøyden skal ikke være høyere enn 30cm for kinesisk og 40cm for syrisk. Begge artene er atletiske og robuste, og kan gjerne ha klatreleker, etasjer og hengekøyer som utfordrer dem fysisk og legger til rette for muskelbygging. Alle burtypene kan brukes til syrisk og kinesisk hamster, men som alle hamstere har de et stort behov for å grave. Velger du altså å gå for et gitterbur må plastbunnen være høy nok til å romme et tykt lag med bunnmateriale.

 

 • Vinterhvit og Campbells dverghamster
  Typisk for både Vinterhvit og Campbells er at de er små og bollete i kroppsformen. De har også meget dårlig syn, som gjør de til elendige klatrere. Derfor anbefales det å bruke helplastbur eller akvarium, gjerne med en gitterluke i front. Man må gjerne sette inn etasjer, hengekøyer og leker, men alltid ha i bakhodet at fallhøyden ikke skal være høyere enn 15cm. Grunnflaten på buret skal måle minimum 60x40cm, og du må plusse på 20cm om du skal holde de i par. Begge artene er flinke til å stelle pelsen, og setter stor pris på et romslig toalett i tillegg til sandbad. Fyll gjerne buret med flere sovesteder og tuneller, så de har flere kriker og kroker å gjemme seg i.

 

 • Roborovski
  Fordi roborovski er så liten kan den lett skvise seg igjennom de minste sprekker og gitteravstander. Derfor skal den alltid bo i et helplastbur eller akvarium, aldri i gitterbur. Roborovski hamstere elsker å klatre, men de er ikke spesielt flinke på det. Derfor er det viktig å legge til rette for et lavt bur med uten høye etasjer og leker, slik at fallhøyden ikke blir så stor. De setter heller stor pris på et stort bunnareale med masse plass til leker, tuneller og bunnstrø. De løper masse og kjempe raskt, og skal alltid ha tilgang på ett eller flere hjul. Minimum størrelse på grunnflaten i buret for et roborovskipar er 60×40, og man må plusse på 10cm for hver gang flokken øker med ett individ i antall. For at alle i flokken skal trives må de ha flere hjul, soveplasser og doer, slik at det ikke oppstår krangling.

 

Gitterbur
Gitterbur består av en overdel i gitter og en underdel i plast. Det har ofte én eller flere gitterluker, og det finnes de utgaver med rørsystem. Det er utrolig viktig å ha et romslig gitterbur! Er gitterburet for lite kan hamsteren bli stresset og understimulert. Det kan resultere i at hamsteren gnager på gitteret og i verste fall gnager seg vei ut igjennom plasten. Har du et høyt gitterbur er det viktig å lage til etasjer som overlapper hverandre, slik at fallhøyden ikke blir så stor. Eksempler på gode gitterbur er Ferplast Mary, Savic Hamster Sky Metro, Hamsterbur Alaska og Skyline Barney. Gitterbur er store og tunge bur, som kan være tungvint å rengjøre da det krever en del demontering og løfting. Gitterbur med mange deler koblet sammen med rør ser veldig morsomt ut, men man må forberede seg på en del rengjøring. Mulighetene er mange for hengeleker og andre morsomme ting som kan festes i gitteret.

GITTERBURRR

 

Helplastbur
Helplastbur er som navnet tilsier, et bur i plast! Det består av tre deler, to halvdeler i plast og en stor gitterluke i toppen. Utseendemessig er det flotte bur, som gir god innsikt til hamsteren og kommer i flere forskjellige farger. De er lette i vekt, samt lette å demontere for rengjøring. Her er det igjen meget viktig at buret er stort nok, spesielt for syriske og kinesiske hamstere, for det er ikke vanskelig for hamsteren å gnage seg vei igjennom festemekanismen på sidene eller ved hullet til vannflasken. Køyer og leker kan gjerne festes i gitteret, men pass på at det ikke blokkerer for ventilasjonen i buret. Eksempler på gode helplastbur er Ferplast Duna Fun Large og Savic Rody Cavia.

13817028_10210541912492046_216328706_n

 

Akvarium, terrarium og IKEA Detolf
Stilrene og rålekre bur, med god innsikt til hamsteren. Hvis du ønsker å gjøre hamsterburet til en del av stueinteriøret, er det et glassbur du bør gå for. Dette er store og tunge bur som ikke lar seg flyttes på, og må rengjøres der det står.

13624513_10154205004781425_1280351001_n

 

Plastkasser
Om man er bare litt fingernem kan man lage bur selv. Et superpopulært bur er plastkasser! Samla-kassene fra IKEA, spesielt den største på 130l er et stort og romslig bur. De er enkle å rengjøre, ved å simpelthen tømme innholdet i søpla og spyle det ned i dusjen. For ventilasjon kan man skjære ut en del av lokket og stripse fast netting med kabelstrips. Man kan også skjære ut en del av fronten og sette inn en luke. Hvis du vil gi hamsteren din ekstra stor plass kan du koble kassene sammen med rør. Kassene er rimelige, og det er gøy å lage dem til selv!

KASSEBUURRR

 

Hyllebur
Har du flere hamstere kan det være en god idé å lage om en hyllereol til hamsterbur. Da kan du ha én hylle som ett bur, eller koble flere hyller sammen med rør. Med pleksiglass på skinner med låsmekanisme i front, for godt innsyn. Husk å ventilere godt! Skjær ut en stripe og erstatt den med netting, høyt og langs hele baksiden eller på begge kortsidene. Husk å sikre ventilasjon stripene med en metallkant, slik at hamsteren ikke gnager den istykker.

 


 

Bunnmateriale
Å grave er et sterkt instinkt hos alle hamsterarter. Derfor må du gjerne legge i et raust lag med bunnmateriale i buret. 10-15 cm burde holde. Det er masse å velge i på markedet. Allspon, Chipsi trefliser av bøk, toalätt, papirpellets, carefresh og vanlig lys trespon. Langhårete Syriske hanner får så lang pels at de må ha et grovere bunnmateriale i buret. Dette for å unngå å bli støvkoster i eget bur, som igjen fører til floker og ubehag. Mange som er allergiske mot pelsdyr og reagerer på hamster, reagerer ofte på bunnstrøet fremfor hamsterens allergener uten å være klar over det. Da kan det være lurt å bytte til et papirbasert materiale for en periode, for å se om de allergiske reaksjonene avtar. Det samme gjelder om hamsteren skulle vise symptomer på allergi. Feks. rennende øyne og nese, samt nysing.
BUNNSTRØ 2
Spon av grove trefliser, papirpellets, Carefresh og furuspon.

 

Redemateriale
Redemateriale skal alltid være lett nedbrytbart, slik at om hamsteren får det i seg så løses det opp i magen fremfor å forårsake forstoppelse. Det finnes flere typer papirbaserte redematerialer å velge i på dyrebutikken, men det aller enkleste å bruke er ubleket, uparfymert og ufarget dopapir. Den billigste resirkulerte varianten er helt trygg, og koster ikke mange kronene i dagligvarebutikken. Velger du å gå for høy i sovehuset må du velge det mykeste høyet på markedet. Store biter av skarpt høy kan stikke hull på kinnposene på hamsteren din. Hamstervatt og hamsterbomull er overhode ikke trygt og bør aldri benyttes, ettersom den består av elastiske plastiske fibre som kan snurre seg rundt lemmer, settes fast i halsen eller lage forstoppelse i magen. Den såkalte naturlige vatten er også meget elastisk, og i kombinasjon med vann har den mye av det samme utfallet. Derfor sier vi at all vatt er farlig vatt, og bør derfor unngås!
REDEMAT
Carefresh, papirstrimler, dopapir og mykt høy.

 

Sand
Noen ganger må man skille mellom dosand og badesand, ettersom ikke alle sandtypene egner seg til begge deler. Sand er viktig for å holde pelsen ren. Den fjerner oljer, og hamsteren bader i sanden som vi bader i vann for å holde seg rene og pene. Det er også viktig med en god dosand som fjerner lukt og fukt. Noen foretrekker å finne en sand med begge funksjonene, andre har ofte et hamstertoalett med dosand og en bred skål til sandbad. Sandkassesand beregnet til barn er et godt og rimelig alternativ, og du kan kjøpe store menger om gangen. Denne sanden egner seg best til sandbad, men noen foretrekker også å bruke den som bunnstrø. Chinchilla sand er også en ypperlig badesand, men støver mye og bør derfor brukes med måte. Kattesand, som ikke klumper, fjerner lukt meget bra. Den billige varianten fra Rema 1000 tar både fukt og lukt, samt holder pelsen fin. Perlet kattesand er den eneste sanden som kun egner seg som dosand.
SAND
Lys klumpefri kattesand, kattesand perler, sandkassesand og chinchillasand.

 


utenvannmerk

 

Buret skal inneholde:

 • Bunnmateriale, 10-15cm
 • Sovehus med redemateriale
 • Toalett med sand
 • Vannflaske 75ml
 • Matskål 150ml
 • Løpehjul
 • Leker for aktivisering

Igjen presiserer vi at målene som er oppgitt her på nettsidene er minstemål for at hamsteren skal trives. Sovehus, toaletter og åpninger til disse må gjerne være større enn målene som er oppgitt.

 

Minstemål på utstyr:

Art Sovehus Løpehjul Toalett Åpning
Syrisk gullhamster 20 x 20 cm 28 cm 20 x 15 cm 7 cm diameter
Kinesisk hamster 20 x 15 cm 20 cm 15 x 15 cm 6 cm diameter
Vinterhvit dverghamster 15 x 15 cm 20 cm 10 x 10 cm 5 cm diameter
Campbells dverghamster 15 x 15 cm 20 cm 10 x 10 cm 5 cm diameter
Roborovski dverghamster 15 x 10 cm 18 cm 10 x 10 cm 4 cm diameter

 

Sovehus
Det er utrolig viktig at sovehuset er laget av et materiale som puster godt! Treverk, keramikk eller papp er å foretrekke. Hamstere elsker å bygge rede og skape en trygg atmosfære inni huset sitt, og de bruker derfor mye tid på gjør det komfortabelt. Sovehus finnes i mange former, fasonger, farger og størrelser, og det finnes utrolig mye å velge i på markedet. Så lenge det er et godt tak som skygger for dagslys og det er god plass til både hamster og redemateriale, så blir det ikke feil. Så fremt hamsteren ikke tisser i sovehuset så er det tilstrekkelig å skifte det ukentlig.

SOVEHUS

 

Toalett
Hamstere er meget renslige dyr! Det første de gjør når de står opp om kvelden er å ta morgenstellet i toalettet sitt. Der gjør de sitt fornødende, graver i sanden og vasker godt igjennom hele pelsen. Noen hamstere bruker toalettet flittig, og både tisser og bæsjer der. Det er dog mest vanlig at hamsteren kun tisser i toalettet. Hamstere er meget renslige dyr, og foretrekker å velge seg et fast hjørne å tisse i. Hvis man får hamsteren til å gjøre toalettet til sitt faste tissehjørne blir det mye lettere å rengjøre buret ukentlig. Det kan være lurt å sette toalettet i nærheten av sovehuset, slik at det er lett tilgjengelig. Toalettet må fylles godt med sand og skal skiftes etter behov. Ca. hver 3-7 dag, litt ettersom hvor flink hamsteren er til å bruke toalettet og hvor stort toalettet er. Å velge et toalett med litt tyngde på er lurt, i enten keramikk eller glass. Slik at det står stødig og hamsteren ikke kan flytte for mye på toalettet. Det er også en fordel med en litt høy kant eller høyt plassert åpning, slik at mesteparten av sanden holder seg inni toalettet. Eksempler på gode toaletter er ildfaste former, matkrukker og blomsterpotter i kermaikk.

TOALETT

 

Løpehjul
I naturen løper hamsterne flere kilometer hver natt, og dette må vi legge til rette for når vi holder dem i fangenskap. Det er utrolig viktig å overholde de minstemål NHK har satt for bruk av løpehjul. Blir hjulet for lite løper hamsteren med bøyd rygg, og kan få alvorlige ryggplager senere. Er hjulet for stort kan hamsteren ha tungt for å løpe på det, mister lysten, blir understimulert og fet. Hjul som følger med ferdigkjøpte bur er alltid for små. Derfor er det viktig å huske på at selvom det følger med buret, så slipper du ikke å sjekke målene på hjulet. Hjulet skal alltid være heldekkende. Det skal ikke være små hull eller spiler som hamsteren kan sette fast tær og ben i når den mosjonerer.

HJUL

 

Leker
Leker for aktivisering er også veldig viktig å gjøre plass til i hamsterens bur. Om det så være leker til å gnage på eller å klatre i. Eksempler på gode ferdigkjøpte leker kan være tuneller, klatrestativ, broer, vipper og godisballer. Man kan også lage leker selv, og da er det bare fantasien som setter grenser. Ispinner, stener, kartonger, dorullkjerner, skolelim, lim av mel og vann, er alle trygge materialer å benytte seg av om man ønsker å lage leker selv. Det er også enkelt å sy hengekøyer og kosehuler med symaskin.

LEKER

 


 

Rengjøring av buret
Det er tilstrekkelig å rengjøre buret skikkelig én gang i måneden, så fremt man renser opp ukentlig. Toalettet og sovehuset bør vaskes og skiftes på én gang i uken. Bunnstrøet kan ligge i en måned før det må byttes, og da bør buret i sin helhet vaskes ned. Annet utstyr som løpehjul og matskål vaskes etter behov. Ved hverdagslig rengjøring bør man alltid vaske med varmt vann og skrubbe med en børste på de mest utsatte stedene. Det er ikke alltid nødvendig med såpe, men skal man bruke det bør man gå for grønnsåpe eller såpe beregnet for dyr som fåes på dyrebutikk. For å drepe de verste bakteriene kan man dyppe utstyr av treverk i kokende vann. For rengjøring av bur hvor det har dødd dyr av bakterielle årsaker bør det benyttes Virkon. Ved kjøp av brukte bur bør man alltid kaste vannflaske og toalett og heller kjøpe nytt.

Plassering av buret
Buret skal alltid være plassert i en skygget del av huset. Det er samtidig viktig at det er vinduer i rommet, slik at hamsteren kan regulere døgnrytmen sin etter årstid. Den skal altså ha tilgang på naturlig lys, men likevel aldri stå i direkte sollys. La gjerne hamsteren stå i et rom hvor dere oppholder dere mye, så fremt det ikke er meget bråkete på dagtid når hamsteren sover. Kjøkken, stue eller soverom. Har dere andre dyr som kan være interessert i hamsteren bør den plasseres i et rom hvor det er muligheter for å lukke døren. Hamstere er naturlige byttedyr, og kan derfor lett bli stresset om en hund eller katt ofte står ved buret og kikker.

 


Utenfor buret
Hamstere er meget aktive dyr, og må få komme ut av buret hver kveld. Ikke bare for å løpe og forbrenne energi, men for å få nye inntrykk og bruke sansene sine. En hamster må få komme ut av buret 45 minutter hver kveld, men gjerne lenger og gjerne i flere omganger.

 • Innhegning
  En romslig, innholdsrik og rømningssikker innhegning er et must for alle hamstereiere. Dette kan løses med å kjøpe ballbinge i tekstil til barn, kuvertbrikker fra feks. IKEA som teipes sammen, eller sperre av deler av et rom, en gang eller et hjørne av en stue med lister og pleksiglassplater. Innhegningen må alltid være heldekkende, for at den skal være rømningssikker.
 • Hamstersikkert rom
  Har du kanskje et kott, en gang eller et bad med lite møbler, ingen kabler og sprekker? Da kan det bli et perfekt rom for hamsteren din å løpe, leke og utforske! Dobbeltsjekk og trippelsjekk at det ikke er ledninger som hamsteren kan få tak i og smake på. Noen er skikkelig gnagere og tester tennene sine på alt de kommer over, andre er ikke så interesserte. Ikke ta sjansen!
 • Løpeball
  I en løpeball er det begrenset hvor mye hamsteren får brukt sansene sine. Det er en fin måte å mosjonere på, men ettersom bevegelsesmulighetene er begrenset er det ikke en måte å tilfredstille hamsterens endeløse nysgjerrighet. Kun 20 minutter bør en hamster løpe i ball hver kveld, og det skal på ingen måte være en erstatning for fri utforskning.
 • Utendørs
  Mange ønsker å gi hamsteren sin en smak av den norske sommeren, og lurer på om det er forsvarlig å ta med hamsteren ut på plenen. Ja, det kan man gjerne gjøre, men… Hamsteren skal alltid holdes i skyggen, det skal være minimum 23 grader og helt vindstille. Den skal holdes i en innhegning, eller under overdelen av et gitterbur. Sjekk alltid plenen nøye, etter innsekter og fukt, så godt det lar seg gjøre.
 • Sele
  Ettersom det finnes så mange gode og enkle alternativer å aktivisere hamsteren utenfor buret, så er det ikke nødvendig å gå tur med hamsteren i sele. Det er også meget ubehagelig for hamsteren å ta den på og ha den på. Er du så heldig å få den på, vil hamsteren garantert prøve å komme seg ut av den og mest sannsynlig lykkes. De er smidige og kjappe, og det er ikke verdt verken risken eller pengene.

b

 


 

Bildegalleri
Tusen takk for alle de fine bildene våre medlemmer har sendt inn! Alle lånte bilder er tilsendt med tillatelse fra fotografen.

 

 

indexindex123w4t56787
IKEA Detolf.

 

13632695_10154205005301425_727731812_o
Akvarium.

 

13599652_293076411037184_975432261_n
IKEA Samla 130L.

 

aaaaa (4)
IKEA Samla 130L, montert med luke i front.

 


13823298_10210541912252040_16571238_n13819538_10210541927972433_509656690_nFerplast Duna Multy Large.

 

 

badBaderom innredet som løpegård.

 

17888737_10213232242028603_337310771_n
Løpeballer, Savic. 30 og 25cm (syrisk gullhamster og kinesisk hamster), og 17cm (dverghamster).