Nyheter

 

01.01.2022
Godt nytt år ønskes fra NHK!

 

24.12.2021
God jul ønskes fra NHK!

 

31.10.2019
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok.

 

14.05.2019
Infoskrivene, med tekst og bilder, begynner å komme på plass nå. Det har vært et produktivt halvår siden forrige årsmøte. Det er fortsatt en del som mangler, men vi er godt i gang med å ferdigstille oversikten over farge/mønster/hårlag, samt helse og sykdommer, og et eget infoskriv om hybrider.

 

10.05.2019
Regler for oppdrett ble fornyet i dag. Er du registrert oppdretter i NHK står du selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på disse.

 

14.10.2018
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok. Gratulerer til Ulricke A. Mathisen som ble valgt til styrets nye leder!

 
13.12.2016
Stamboken er nå oppe! Som betalende medlem får man tilgang og mulighet til å registrere dyr.

 

03.07.2016
Vi har begynt å få opp tekst på nettsidene. Vi i styret jobber på spreng for å bygge opp foreningen og få opp informasjon her på nettsidene. Det blir en spennende sommer og høst!

 

13.04.2016
Vi har kjøpt domene og nettsiden er under oppbygging!

 

11.04.2016
Brønnøysundsregisteret har godkjent foreningen. Nå er vi endelig i gang!

 

03.03.2016
Stiftelsesmøte har funnet sted!

Forum

Foreningens Facebook-gruppe er stappfull med flinke hamsterentusiaster som mer enn gjerne svarer på spørsmål, samt deler sine flotte bilder og gode idéer.

 

Veterinær

Det er viktig å alltid rådføre seg med veterinær ved sykdom eller skader, og denne siden skal ikke brukes som erstatning for veterinærhjelp. Reis alltid én gang for mye enn én gang for lite. Alle lidende dyr skal få tilsyn av veterinær og det er ditt ansvar som dyreeier å se til at dette blir opprettholdt. Er hamsteren tiltenkt barn under 18 år så faller ansvaret på foresatte. Det koster penger å ta dyr til veterinær.

 


 

Generell helse

Er du flink å stelle godt med hamsteren din er sannsynligheten stor for at den holder seg frisk og rask hele livet.

iuyhgfcEldre hamstere har lettere for å bli syke enn yngre hamstere. Immunforsvaret synker nemlig med alderen. Hamstere med kroniske sykdommer vil også ha nedsatt immunforsvar og større muligheter for å bli syke av andre ting itillegg. Noen hamstere har også dårligere immunforsvar i utgangspunktet, en medfødt defekt som ofte stammer fra ukritisk avl.

 

Her er en liste over hva du kan gjøre for å holde hamsteren din i god form:

 • Godt sammensatt basisfôr
 • Variert ferskmat hver dag
 • Stort bur
 • Tilstrekkelig med leker som aktiviserer både kropp og hode
 • En jevn romtemperatur på mellom 18 og 25 grader
 • Variert og lang utetid hver dag
 • Riktig og stødig håndtering

 

Det er ekstremt viktig å oppdage sykdom og skader tidlig. Når hamstere blir syke så går ofte sykdomsforløpet veldig raskt. Desto tidligere du oppdager sykdom desto bedre sjanser har hamsteren for å innhente seg. Det er dessverre slik at hamstere er små dyr som det er vanskelig å sette diagnose på, samt å behandle.

Hamstere er også gode byttedyr som er flinke til å skjule smerte, så det kan godt hende hamsteren har vært syk lenge før den viser symptomer på ubehag eller smerte. Hamstere som har veldig vondt endrer ofte atferd. Det er viktig å håndtere disse varsomt, da de kan finne på å bite selvom de aldri har bitt tidligere. Prøv å håndtere syke hamstere minst mulig, for å unngå å stresse den unødig.

Når hamsteren er syk og under behandling kan den ha godt av å stå på et stille rom uten så mange ytre impulser. Dette er spesielt viktig om du har flere hamstere i hus, og hvis den syke hamsteren har noe som potensielt kan smitte de andre hamsterne. Buret burde tilrettelegges, slik at det blir enklere for hamsteren å orientere seg i buret. Ta ut alle leker som aktiviserer hamsteren, spesielt løpehjul. Et stort og romslig sovehus med masse redemateriale er et trygt og godt sted å sove for en syk hamster. Mat og vann burde stå så nærme sovehuset som mulig, og ferskmat serveres «på senga» daglig.

 

Ukentlig helsesjekk

aaaaÅ ha oversikt over hamsterens rutiner og levevaner kan hjelpe deg å oppdage sykdom tidligere. Hamstere er vanedyr som holder seg til sine daglige rutiner, og dette gjør det veldig tydelig dersom sykdom eller skader oppstår. Atferdsendring er i en viss grad normalt. For eksempel er det ikke uvanlig at hamsterne sover mer og endrer våkentiden sin til sent på kvelden ila. vinterhalvåret. Hamstere er mer og tidligere aktive på sommerhalvåret da dette er paringssesong. Brå og plutselig atferdsendring er derimot tegn på sykdom.

 

Å gi hamsteren din en ukentlig helsesjekk kan bidra til å holde oversikt over hamsterens generelle helse.

Da skal du se til at…

 • Pelsen er ren og spenstig:
  den skal ikke være fet, blass, hårløs, sår eller ha sorte prikker i seg.
 • Tennene er friske:
  se til at at alle tennene er på plass, at de er passe lange og gule, at de ikke er brune, hvite eller knekt.
 • Øynene er normale:
  se til at øyenene ikke er irriterte eller rennende, har gult puss eller områder med grått.
 • Ørene er rene:
  uten puss eller væske
 • Nesen er tørr:
  ikke rennende eller lager ulyder
 • Hamsteren er ren nedentil:
  hamsteren skal ikke ha løs mage eller lukte vondt nedentil, den skal også vaske seg selv uten problemer
 • Veie hamsteren jevnlig:
  bruk en kjøkkenvekt og skriv ned vektoversikten i en notatblokk 2-3 ganger i måneden.

DSC_7033 copy

 

Når du skal gjennomføre ukens helsesjekk må du holde hamsteren i et spesielt grep. Dette grepet kan hamsteren finne både skummelt og ubehagelig, så det er viktig at det går fort og smertefritt.

DSC_8991Legg hamsteren på rygg i den ene hånden, med tommelen i et fast (men ikke hardt) grep over øverste del av brystpartiet (nesten helt oppe ved halsen). Bruk den andre hånden til å støtte underkroppen (et større behov hos store hamstere) og til å undersøke hamsteren med. Du kan dra kinnposene forsiktig bakover for å sjekke tenner. For å sjekke hørsel kan du løfte hamsteren opp til munnen å lage en høy og lys skvise-lyd med tennene og leppene. Beveger ørene seg i takt med lyden betyr det at hamsteren reagerer på lyden, som er et tegn på at ørene fungerer normalt. Gjenta på andre øret.

 


 

SYKDOMSOVERSIKT

Nedenfor finner du en liste over de mest vanlige sykdommene hos hamster.

 


 

TORPOR

Rammer: Alle artene
Symptomer: Nedkjølt, tungtsovende, puster lett, lite responsiv
Årsak: Hamsteren har oppholdt seg for lenge i et for kaldt rom

 

Torpor er også kjent som dvale-tilstand. Det er en akutt tilstand som kommer plutselig når hamsteren blir utsatt for lave romtemperaturer. Sørg alltid for å ikke ha det kaldere enn 18 grader i det rommet der hamsterens bur er plassert.

Ved Torpor kan hamsteren se død ut, men hvis du holder en skje foran snuta kan du se at det så vidt kommer dugg på den. Dette indikerer at hamsteren lever og puster, selvom du kanskje ikke kan se på magen at den trekker pusten.

Hamsteren må varmes opp igjen forsiktig. Pakk hamsteren godt inn i tekstiler, legg den inntil deg eller sett den i et rom med 22-25 grader.

Hamstere som har våknet fra en Torpor-tilstand trenger fred og ro i alt fra to til syv dager. Unngå å håndtere den unødig og avvent med å gi den tilgang på løpegård og løpehjul. De er mer utsatt for å utvikle forkjølelse og lungebetennelse, samt hos eldre hamstere ser man ofte at en Torpor-tilstand fører til slag.

 


 

HETESLAG

Rammer: Alle artene
Symptomer: Utmattelse, sløvhet, tungpustet, sikling, rennende nese, uttørking, lite responsiv
Årsak: Hamsteren har oppholdt seg for lenge i et for varmt rom (over 26 grader), i direkte sollys og/eller for høy luftfuktighet

 

Ved heteslag går hamsteren inn i en estiveringstilstand. Dette kan ligne mye på dvale-tilstanden som oppstår ved Torpor, hvor hamsterens kropp går over i en lite responsiv overlevelsestilstand. Den kan se livløs, slapp og død ut, men puster fremdeles.

Kjøl ned hamsteren så fort du ser at den opplever heteslag! Den skal kjøles ned i et kaldere rom, men aldri være i direkte kontakt med kalde eller fryste gjenstander i fare for frostskader. Du kan pensle pelsen med litt lunket vann, legge hamsteren i hendene og holde den foran en åpen kjøleskapsdør eller halvveis inni kjøleskapet til den kvikner til. Gjør dette kun en kort stund for å vekke den fra estiveringstilstanden. Ved heteslag er det spesielt viktig å sørge for at hamsteren får i seg nok væske, slik at den ikke blir dehydrert.

Hamstere som har våknet fra en estiveringstilstand trenger fred og ro i alt fra to til syv dager. Unngå å håndtere den unødig og avvent med å gi den tilgang på løpegård og løpehjul. De er mer utsatt for å utvikle nyreproblemer, samt hos eldre hamstere ser man ofte at en estiveringstilstand fører til slag.

Du kan unngå at hamsteren din får heteslag ved å ha en temperaturmåler på det rommet der buret står, slik at du holder oversikt over temperaturen til en hver tid. Det er også viktig å ikke plassere buret eller hamsteren i direkte sollys eller i et rom med for høy luftfuktighet.

 


 

SLAG OG HJERNEHINNEBETENNELSE

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

HJERTEINFARKT OG BLODPROPP

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

PAPOVA

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

WET TAIL

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

TYZZERS

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

MIDD

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

 • Pelsmidd
 • Øremidd
 • Lus
 • Lopper
 • Demodex

Tekst kommer!

 


 

DEMODEX

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

SOPP

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

 • Aspergillos
 • Ringorm

Tekst kommer!

 


 

DIABETES

Rammer: Alle artene
Symptomer: Drikker unormalt mye, tisser mer enn vanlig, spiser mer enn vanlig, sover mer enn vanlig, aggresiv, vektnedgang og oppblåst mage
Årsak: Arvelighet, feil kost, fedme, stress og lavt aktivitetsnivå

Diabetes kan ramme alle artene, men det er mest vanlig blant de ulike dverg artene, men spesielt
Campbells dverghamster og hybrider er utsatt for å utvikle diabetes. Det er en kronisk
tilstand der kroppen ikke klarer å holde blodsukkeret nede på normalt nivå,
som kan medføre store helseplager. Konsekvensene av diabetes er varierende, men å gå med kontakt høyt blodsukker tar på indre organer. Blant annet påvirkes synet, nyrene, nerver og hjertet. Sykdommen kan behandles for å bidra til
et bedre liv ved å minimalisere ulike stressfaktorer og gi et godt velbalansert
kosthold, men dessverre kan ikke diabetes kureres.

Vanlige symptomer er at de drikker unormalt mye og dermed tisser mer enn normalt,
går ofte ned i vekt, får oppblåst mage og aggressiv oppførsel er ikke
uvanlig. Hamstere med diabetes er også mer utsatt for å få urinveisinfeksjon
grunnet økt menge glukose i urinen, som er et frodig plass for bakterier å
formere seg.

Diabetes kan nedarves, derfor er det ekstremt viktig at man kun avler på dyr
som har testet negativt på en glukose test. På apoteket får man kjøpt urinstiks for å test mot glukose, eventuelt ketoner. Dyr som eventuelt tester positivt
burde taes ut av avl. Det er mest vanlig at hamsterne utvikler diabetes før de
fyller seks måneder. Det er derfor viktig å være nøye med kosthold
allerede fra ung alder, for å forebygge utvikling av diabetes. Unngå mat med
mye sukker, fett og raske karbohydrater, og gi hamsteren mye fiber og proteiner.

 


 

KREFT

Rammer: Alle artene og alle aldersgrupper, men mest vanlig blant eldre hamstere
Symptomer: Tumor (klump eller kul) i ulike organer eller kroppsdeler
Årsak: Unormal cellevekst

 • Kreft
 • Testikkelkreft
 • Livmorkreft
 • Jursvulster
 • Kreftsvulster

Tekst kommer!

 


 

LIVMORBETENNELSE

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

URINVEISINFEKSJON

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

NYRE- OG LEVERSVIKT

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

GALLESTEN

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

DIARÉ

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

FORSTOPPELSE

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

REKTAL PROLAPS

Rammer: Alle artene
Symptomer: Smarte, blødning, endetarmen er presset ut av anus
Årsak: Svekket lukkemuskulatur, overaktiv tarm, forstoppelse, betennelse i endetarmen

Rektal prolaps er når nederste delen av endetarmen kommer gjennom analåpningen. Ved et slikt tilfelle er det viktig å oppsøke veterinær umiddelbart siden dette er svært smertefullt. Ofte påfører tarmen seg skader i en så stor grad at selv om den blir plassert tilbake av en veterinær klarer ikke alltid hamsteren å bli helt frisk som kan resultere i død. Denne sykdommen forekommer ofte hos hamstere som har en overaktiv tarm, forstoppelse, har mye løs avføring i form av diare eller betennelse i endetarmen.

 


 

INNVOLLSPARASITTER

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

 • Giardia
 • Trichomonas
 • Bendelorm
 • Barnemark

Tekst kommer!

 


 

BENBRUDD

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

SVANSKNEKK

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

STERNUMSKROK

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

KNEKTE OG MISTEDE TENNER

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

FORKJØLELSE

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

LUNGEBETENNELSE

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

LUFTVEISINFEKSJON

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

SPINNING

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

STARGAZING

Rammer: Alle artene, spesielt hybrider og Roborovski er utsatt
Symptomer: Står mye på to og ser oppover, bakoversalto
Årsak: Hjerneskade

Star gazing eller Stargasing Syndrom er en nevrologisk sykdom. Termen “Star gazing” kommer av oppførselen til dyret som har denne lidelsen, ved at dyret står på bakbeina og ser oppover som de ser på en stjernehimmel ofte etterfulgt av at hamsteren tar bakoversalto. Denne oppførselen er som en tvangstanke, hamsteren har ikke kontroll over sin egen kropp og det gjentar seg, ofte i veldig rask hastighet.

 


 

ØYEINFEKSJON

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

GRÅ OG GRØNN STÆR

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

ØYEPROLAPS

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

BLINDHET

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

ALLERGI

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

CUSHINGS

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!

 


 

UBALANSE:
HORMONER, STOFFSKIFTE OG STRESS

Rammer: Alle artene
Symptomer: Skakk gange
Årsak: Alderdom, hodeskader

Tekst kommer!