Nyheter

 
31.10.2019
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok.

 

14.05.2019
Infoskrivene, med tekst og bilder, begynner å komme på plass nå. Det har vært et produktivt halvår siden forrige årsmøte. Det er fortsatt en del som mangler, men vi er godt i gang med å ferdigstille oversikten over farge/mønster/hårlag, samt helse og sykdommer, og et eget infoskriv om hybrider.

 

10.05.2019
Regler for oppdrett ble fornyet i dag. Er du registrert oppdretter i NHK står du selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på disse.

 

14.10.2018
Årsmøte fant sted via Skype i dag. NHK har fått nytt styre og tatt mange viktige beslutninger. Takk for et informativt møte og mange fine innspill fra de som deltok. Gratulerer til Ulricke A. Mathisen som ble valgt til styrets nye leder!

 
13.12.2016
Stamboken er nå oppe! Som betalende medlem får man tilgang og mulighet til å registrere dyr.

 

03.07.2016
Vi har begynt å få opp tekst på nettsidene. Vi i styret jobber på spreng for å bygge opp foreningen og få opp informasjon her på nettsidene. Det blir en spennende sommer og høst!

 

13.04.2016
Vi har kjøpt domene og nettsiden er under oppbygging!

 

11.04.2016
Brønnøysundsregisteret har godkjent foreningen. Nå er vi endelig i gang!

 

03.03.2016
Stiftelsesmøte har funnet sted!

Forum

Foreningens Facebook-gruppe er stappfull med flinke hamsterentusiaster som mer enn gjerne svarer på spørsmål, samt deler sine flotte bilder og gode idéer.

 

Et stort ansvar
Selvom hamstere er små dyr, så skal man likevel ta oppdretteransvaret alvorlig. Her er noen ting man må tenke igjennom før man velger å sette et kull til verden.

 • Tid
  Planlegging og tilrettelegging tar tid om man skal gjøre det ordentlig. Det er koselig og moro å temme hamsterunger, men også krevende. De skal håndteres hver dag fra de er to uker gamle. Ettersom de vokser og nærmer seg fire uker gamle skal de få være ute å løpe fra seg også, og dét minst en time hver dag. Fødebur og barnebur må renses hver dag, for når det er så mange som deler soveplass og toalett blir det fort veldig grisete. Itillegg skal de få litt ferskmat hver dag.
 • Risikoer
  Det er mange risikoer ved å sette kull, og man må alltid forberede seg på det verste. Avlsparet kan feks. komme i slosskamp under paring og avlshunnen kan få komplikasjoner før, under eller etter fødsel. Du må ha tilgang på en god smådyrsveterinær og bil. Du må også ha tilgang på morsmelkerstatning (til katt), en pipette og en form for kosepose, itilfellet du må flaske opp ungene.
 • Penger
  Det koster penger å sette kull. Er du heldig så går du i null. Mat, ferskmat, strø, dosand og barnebur er noe av de kostnadene man ikke tenker så mye over, men som utgjør mye av den totale summen. Man må også alltid ha penger i bakhånd itilfellet man må haste til veterinær. Blir hamstermor eller en av ungene akutt og alvorlig syk en helgekveld, da må du ha råd til å reise på akuttvakten uansett hvor mye det svir i lommeboka.
 • Plass
  Ta forbehold om at du ikke får solgt alle ungene før de er leveringsklare. Du får solgt ungene på et tidspunkt uansett, det er ikke overflod av hamstere i Norge i dag. Det kan derimot ta lenger tid, avhengig av årstid og hvor du bor i landet. Når ungene er mellom seks og syv uker vil de begynne å sloss og de må skilles i egne bur. Da må man ha ekstra bur og utstyr i bakhånd. Sitter du altså igjen med fem unger av et kull på fjorten etter leveringsklar dato må du forberede deg på at de veldig snart må ha hvert sitt bur.
 • Kunnskaper
  Kan du alt som er å vite om genetikk? Visste du at enkelte farge- og hårlagskombinasjoner resulterer i hårløse og øyeløse unger? At en arvelig sykdom kan hoppe over flere generasjoner? At en arvelig defekt kan forårsake oppsvulmet mage og akutt død hos nyfødte hamsterunger? Gjør grundig research før du setter i gang. Les om alt fra genetikk og arvelige sykdommer til avlsveiledning og krav til avlsdyr.

 


 

Valg av avlsdyr og hensikten med kullet
14858658_10211538291360895_2087518132_oAvlsdyrene skal alltid være fri for synlige defekter og sykdommer, samt ha et godt lynne. De skal være robuste i både kropp og sinn, uten unoter og usikkerhet. Du må ha kjennskap til foreldrene, gjerne flere ledd ut. Stamtavle er derfor alltid et godt verktøy, slik at du kan granske den nøye og researche linjene på egenhånd. Selvom hamsteren din har stamtavle er det ikke gitt at den burde avles på, og stamtavlen frigir deg ikke fra å gjøre godt forarbeid på linjene.

Du skal alltid tenke igjennom hvorfor du ønsker å sette et kull. Å sette kull fordi det er moro eller fordi hamsterunger er søte er i all hovedsak uetisk hvis man veier det oppmot alle risikoene. Du må tenke at du skal tilføre arten noe positivt. Om dét så være seg å bedre en farge, type eller videreføre et godt lynne. Du må kunne begrunne for hvorfor du velger å sette akkurat denne krysningen.

 


 

aaaaAlder, tidspunkter og vekt.
Det er viktig å ikke sette en hunnhamster for tidlig i avl. Er hun ikke moden i kropp og sinn så vil hun ikke takle morsrollen på en tilfredstillende måte. Stress hos hamstermor kan påvirke ungene og ha uheldig utfall for deres videre utvikling.

Dersom det første kullet går fint kan man vurdere å bruke hunnen i videre avl. Det er viktig å gi hamstermor en god pause mellom kullene. Får hun et lite kull første gangen er det tilstrekkelig med 2 måneders pause, men får hun et stort kull burde hun minimum få 3 måneder. Dette er fra da ungene er avvent. Hvis ungene skilles fra mor som 4 uker gamle, må man regne ukene fra den datoen. Et lite kull for en Syrisk hamster er fem eller færre unger, men for en dverghamster er det tre eller færre.

Det er viktig å ikke bruke NHK’s anbefalninger som en fasit, men å heller se an hvert enkelt individ og dets behov. Har ikke hamstermor kommet seg skikkelig etter sitt første kull på tre hamsterunger, så må man vente lenger enn to måneder før man prøver igjen. Du som oppdretter må kjenne hamsterne dine og kunne vurdere hvorvidt det er forsvarlig å sette dem i avl. Det skal likevel ikke skje at man setter kull for tidlig enn hva anbefalningene tilsier.

På en flink og frisk hamstermor kan man gjerne sette totalt to kull. Et tredje kull kan vurderes, dersom hun kommer seg godt mellom kullene. Men det er ikke et mål i seg selv å sette tre kull. Dverghamstere er generelt bedre rustet for å kunne takle et tredje kull, enn hva Syriske gullhamstere er. Men det er forskjell mellom individer og linjer, uansett art. Samt er det viktig å se an hennes morsegenskaper. Hun skal være en dedikert, trygg og tålmodig hamstermor, som ikke stresser unødig. At hun er noe stresset i begynnelsen av sitt første kull er helt normalt, men hun skal komme seg godt inn i en rytme innen en ukes tid. Hun skal bygge et stort, trygt og godt rede, løfte ungene tilbake til redet om de faller ut og hun skal ha et matlager ikke langt fra redet.

 

Syrisk gullhamster (hunn):

 • Første kull: 4-7 mnd
 • Siste kull: 1 år
 • Minstevekt: 140 g
 • Maksvekt: 220 g

Kinesisk hamster (hunn):

 • Første kull: 4-7 mnd
 • Siste kull: 1 år
 • Minstevekt:
 • Maksvekt:

Vinterhvit, Campbells og Roborovski dverghamster (hunn):

 • Første kull: 3-5 mnd
 • Siste kull: 1 år
 • Minstevekt: 25 g
 • Maksvekt: 70g

Hanner uansett art:

 • Første kull: fra 10 ukers alder
 • Siste kull: hanner er som regel fertile hele livet

Anbefalt vekt hanner:

 • Minstevekt, Syrisk: 120 g
 • Maksvekt, Syrisk: 200 g
 • Minstevekt, Kinesisk:
 • Maksvekt, Kinesisk:
 • Minstevekt, dverghamster: 20 g
 • Maksvekt, dverghamster: 70g

 


 

Farlige krysninger
Det er ditt ansvar som oppdretter å sørge for at du sitter med den kunnskapen som trengs for å sette dyr i avl. Dette gjelder også genetikk. Noen krysninger kan ende med døden til følge og andre er av forskjellige grunner uønskede. NHK har derfor satt opp noen regler for hvilke krysninger som ikke er lov å sette. Les mer om genetikk her.

 

Syrisk Gullhamster

 • Satin + Satin = 25% av ungene blir Homozygous Satin, som gir dårlig pelskvalitet og i verste fall blir hamsteren hårløs.
 • Rex + Rex = Kan forårsake problemer med øyelokk.
 • Dominant spot + Dominant spot = DS er et letalt gen, 25% av ungene dør i livmoren.
 • Light grey + Light grey = LG er et letalt gen, 25% av ungene dør i livmoren.
 • Roan + Roan (White belly, WH) = 25% av hamsterungene blir Homozygous WH og øyeløse.
 • Cream + Yellow / Tort = Det er viktig å holde linjene Cream og Yellow adskilt, ettersom fargene ligner mye på hverandre. Dette for å bevare fargekvaliteten til de forskjellige linjene og for å unngå at det ikke oppstår problemer med å fargebestemme ungene i det aktuelle leddet eller i senere ledd.
 • Brystdefekt = Hamstere med brystdefekt skal ikke benyttes i avl, og hamsterunger med brystdefekt skal selges med avlssperre.
 • Skjev hale = Hamstere med skjev hale skal ikke benyttes i avl, og hamsterunger med skjev hale skal selges med avlssperre.

 

Vinterhvit dverghamster

 • Pearl + Pearl
 • Hybridavl

 

Campbells dverghamster

 • Mottled + Mottled
 • Hybridavl

 


 

261246-8-1289894537331Løpetid og paring
Hunnhamstere har løpetid hver 3. – 4. dag. Hos Syriske gullhamstere og Kinesiske hamstere vil løpetiden være godt synlig. Da steller hunnene seg opp i paringsstilling. De står helt stille med halen til værs, noe som er en stor kontrast til deres ellers aktive og frempå væremåte. Skal man avle på Syriske gullhamstere og Kinesiske hamstere er det meget viktig å ikke sette sammen avlsparet før du er helt sikker på at hunnen har løpetid. Dette for å unngå slossing. Sett de sammen i hannens bur eller på et nøytralt område, feks. i en plastkasse eller i en innhegning. Det er viktig at du følger med underveis og har god oversikt, i tilfellet du må inn å skille hamsterne underveis i paringen.

261246-9-1297894846105Dverghamstere er det vanskeligere å finne løpetiden på og de må bo sammen over en lenger periode for å få til en vellykket paring. Ta forbehold om at de bør bo sammen i 3 løpetid sykluser (12 dager), men hold et godt øye med dem underveis i tilfellet det oppstår slossing. Hvis hunnhamsteren på kort tid går fra å trives med å bo sammen med hannen til å avvise han helt, er dette et tegn på at en vellykket paring har funnet sted. De skal alltid bo i hannens bur eller i et nøytralt bur. Det er viktig at avlsparet skilles i god tid, slik at hunnen får tid til å samle seg etter å ha vært på besøk. Samt er det viktig at hun får tid til å forberede sitt eget bur til ungene kommer.

Hanner kan, uansett art, være noe innpåslitne når de ser en fin dame. Noen kan også være hardhendte. Dette er helt normalt, men vær obs på at hunnen kan gå lei og føle behov for å forsvare seg selv. Igjen er det viktig å følge godt med, så du kan skille avlsparet om nødvendig.

 


 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaDrektighet, fødebur og fødsel
Fødeburet skal, for ungenes sikkerhet, være heldekkende. En plastkasse, et akvarium eller bur av helplast. Det går fint an å ha en luke i gitter, men buret skal ikke bestå av en plastbunn med gittertopp. Buret skal innredes med det mest nødvendige og minst mulig inventar – også for ungenes sikkerhet. Matskål og toalett bør være av tunge materialer (glass, keramikk), slik at hamsterungene ikke kan krype under og sperre seg inne. Legg i et godt lag med bunnstrø og ekstra mye papirbasert redemateriale, som feks. ubleket, uparfymert og ufarget dopapir. Ønsker du å bruke sovehus er det viktig at det er romslig, og at det enkelt kan løftes av og på uten å skade ungene. En tom pappeske gjør susen. Noen hunnhamstere foretrekker å ikke bruke sovehus, og vil kaste det bort. Sørg da for at hun har nok redemateriale til å lage et skikkelig rede.

261246-8-1299101188204Syriske hunner går drektige i ganske nøyaktig 16 døgn. Det er ikke uvanlig at de føder natt til eller natt fra termindagen. Vinterhvit og Campbells dverghamster går drektige i 18 – 22 døgn, Roborovski dverghamster og Kinesisk hamster går drektige i 20 – 22 døgn.

Mest sannsylig vil du ikke kunne se fødselen, ettersom de ofte føder midt på natten når det er stille og rolig. Hamstermor fikser fødselen selv og trenger ikke bistand. Det vil virke mot sin hensikt å skulle hjelpe henne underveis i fødselen, da dette vil påføre henne unødvendig stress. Hold et øye med henne på avstand, og se til at det ikke er for mye blod i redet. Litt blod er selvsagt helt normalt. Hamstermor kan føde alle ungene i redet, noe som ikke er uvanlig for en hunnhamster som har hatt kull tidligere. Men det er ikke uvanlig for førstegangsmammaer at de føder ungene overalt i buret, og samler de i redet underveis eller når hun er ferdig. Med hver unge kommer det en navlestreng og morkake som hun spiser – det er gode proteiner! Hun tygger på navlestrengen helt til hamsterungen piper, og gjør den ikke det er den dødfødt og hun spiser den også. Noen hamsterunger dør av forskjellige årsaker rett etter fødselen. Disse regnes også som dødfødte, men kan ses i redet dagen etter fødselen. Hamstermor vil etterhvert også spise denne. Døde hamsterunger vil raskt begynne å lukte, og i naturen vil dette tiltrekke seg rovdyr.

 


 

De første to ukene
Hamsterungene fødes hårløse, døve og blinde. Man kan se at de får i seg melk ved å se en hvit flekk på magen. De skal sprelle og gjerne pipe litt. Når ungene er ferske kan man enkelt se hvilke som får røde øyne og hvilke som får sorte. Det er ikke uvanlig at mor er litt medtatt de første dagene. Hun skal passe spesielt godt på ungene i starten, og tilbringe mye tid i redet. Når hun etterhvert blir varmere i trøya vil hun føle seg tryggere og ta seg noen pauser. Etter bare et par døgn vil ungene begynne å få pigmenter. Da kan man se hvilke unger som får mørkere farge og hvilke som blir lysere.

aaaaa

Når ungene er en uke gamle vil de allerede ha et tynt lag med dun samt noen små værhår. På dette tidspunktet vil også ørene skille seg fra hodet. Nå begynner de så smått å spise fast føde. Dette er et godt tidspunkt å begynne å legge inn litt myk ferskmat (kokt egg, erter, raspet gulrot) i eller i nærheten av redet. Når ungene nærmer seg ti dager gamle vil de ta små turer utenfor redet. De finner stort sett veien tilbake, og hvis de ikke gjør det så vil hamstermor plukke dem opp etterhvert. Mellom dag tolv og fjorten vil de åpne øynene og ta sin første titt på verden. Nå er det veldig lett å se kjønn, så ta en sjekk og skriv en liten liste før de får masse pels! Innen hamsterungene har fylt to uker gamle vil de ha et tett lag med pels og tydelig farge. Det vil nå være mulig å fargebestemme de fleste ungene. Lyse unger kan være vanskeligere å fargebestemme, ettersom fargen ikke skiller seg ordentlig ut før de nærmer seg tre uker.

Hamstermor skal de første to ukene få masse ro og fred. Du kan se til hamsterungene og telle opp omtrent hver tredje dag, men du skal ikke pirke for mye i redet. Vask deg alltid på hendene først, og gni dem godt inn i flisa som ligger et stykke bortenfor redet. Alternativt kan du bruke en pinsett eller pølseklype. Hamstermor skal ikke være i buret når du ser til ungene, da dette kan være stressende for henne. Er hun våken og vil ut, så kan du sette henne i en boks med masse god mat imens du teller opp hamsterungene. Det hele bør ikke ta mer enn et halvt minutt. Du skal ikke ta direkte på ungene.

Det er ikke uvanlig at hamstermor tapper seg mye igjennom både svangerskap og ammeperioden. Hun kan gå mye ned i vekt og miste pels. Det er viktig at hun får masse god og proteinrik mat i denne perioden.

 


 

De siste tre ukene
De neste tre ukene vil man nesten kunne se at pelsen vokser for hver dag. Den går fra å være tett og jevn til å bli lang og ordentlig fluffy. Nå vil ungene utforske, vaske seg, lekesloss og hamstre for første gang. Mat er viktig for dem, og de sloss gjerne om de beste matbitene. Sørg for at det er nok til alle! Mor slutter å die ungene når de er tre uker gamle.

aaaaaa

Når ungene er mellom 21 og 26 dager skal de skilles på kjønn. Jentene kan bo med mor til de er fem uker, men guttene må i eget bur. Om det er guttene eller mor og jentene som får nytt bur har ikke så mye å si. Fyll uansett litt av den gamle flisa i begge burene, slik at det lukter kjent. Er mor tydelig sliten og lei av jentene etter fylte fem uker kan hun få flytte til eget bur.

Når hamsterungene er tre uker gamle er de gamle nok til å ta imot besøk. Du som oppdretter må veilede dine besøkende i hvordan man skal håndtere små hamsterunger. Dette er spesielt viktig når det er snakk om barn og førstegangs hamsterkjøpere. Når hamsterungene er fem uker gamle kan de reise til sine nye hjem. Da må de ha med seg litt av underlaget i buret som lukter kjent og en pose overgangsfôr. Overgangsfôret skal blandes ut med det nye fôret og gjør overgangen lettere for magen.

 


 

Kjønnsbestemmelse
Det kan være lettest å kjønnsbestemme hamsterungene fra de er 10 dager gamle til de er tre uker. Det kommer av at pelsen ikke er ferdig utvokst, slik at man lettere kan se de ytre kjønnsorganene. Når hamsterungene er mellom 10 og 14 dager kan man også se pattene på de ungene som er hunner. Hanner har lenger avstand mellom penis og analåpning. Drar du forsiktig halen litt nedover skal du kunne se at avstanden er så mye som 2-4 ganger så lang som hos hunnene og at det kommer til synet en streng. Når hamsterungene blir større kan man også se testikklene til hannene. Stenene sitter på hver sin side og tar stor plass. Stumpene på hannene er derfor større og mer utstikkende.

 

aCampbells dverghamster

 


 

Temming
Ved håndtering av hamstere generelt kreves det en trygg og bestemt hånd. Hamsterunger er hakket mer usikre og uforutsigbare. Håndter de derfor alltid i buret, eller på fanget i en sofa eller innhegning på gulvet. Vær obs på at de uten forvarsel kan sprette av gårde, og da må ikke fallhøyden være så stor.

Begynn allerede når ungene er to uker gamle, med å stryke på de og plukke de forsiktig opp i buret. Et godt tips er feks. å løfte ungene tilbake i redet eller til matfatet. Fyll gjerne hånden med noe ekstra godt og tilby ungene å ta godbitene rett fra hånden din ved å legge hånden rolig foran snuten. Gjør dette ofte, så du ufarliggjør menneskehender med relasjoner til mat.

Når ungene er mellom to og tre uker gamle bør de få komme ut å utforske buret. Bruk en boks eller et reisebur for å løfte ungene over i en innhegning med litt leker. Mor har nok veldig lyst til å være med ut, og det kan hun gjerne få lov til de første gangene. Når ungene har vært ute noen ganger så kan du la mor få bli igjen alene i buret, slik at hun får litt tid for seg selv og slik at du kan fokusere på ungenes temmeprosess i innhegningen. Dette er et ypperlig tidspunkt å så smått begynne å øve på å sjekke tenner, ører og pels.

Hamsterunger som er mer usikre kan trenge mer tid. Det er viktig å ikke utfordre dem for mye og for fort. La de få takle miljøskifter i sitt eget tempo. Hamsterungene lærer av hverandre, så la de finne trøst i søsknene om de finner en situasjon usikker. Ofte trenger de bare litt tid på å bearbeide inntrykk. Det er ikke uvanlig at det er store forskjeller i et kull, hvor noen hamsterunger tar alt nytt på strak arm og andre bruker lenger tid. Er man flink å håndtere de hver dag med en stødig og tålmodig hånd, så vil alle hamsterungene rekke å bli trygge individer før de er fem uker gamle. Er du likevel usikker på om en hamsterunge er klar for å flytte til nytt hjem, så er det bedre å utsette leveringsklar dato noen dager eller en uke, for akkurat denne hamsterungen.

Når ungene er mellom tre og fem uker gamle kan du så smått begynne å introdusere nye underlag (feks. tepper, strø, skinnpledd, skifer, fliser) og ting (alt fra tomme eggekartonger, ferdigkjøpte hamsterleker, en mobiltelefon) som utforskes med stor iver. Hjul i innhegningen må de gjerne også få, og det skjønner de tidlig hvordan de skal bruke og at det er kjempe moro!

I begynnelsen kan utetiden gjerne være korte økter (20-30 min), et par ganger om dagen, itillegg til håndteringstrening i buret. Ettersom ungene vokser kan du øke tiden, plassen og innholdet.