Hamstermat og kosthold


Å kjøpe en hamster som kjæledyr er en spennende og givende opplevelse. Når du tar vare på en hamster, er det viktig å være klar over deres ernæringsbehov for å sikre at de får et balansert og sunt kosthold. Her er hva du bør vite om kostholdet til en hamster.

Hovedkomponenter i et hamsterkosthold

Et hamsterkosthold bør inkludere flere hovedkomponenter for å møte deres ernæringsmessige behov. Disse komponentene inkluderer

Hamsterpellets

Hamsterpellets er spesielt formulert for å gi hamstere en balansert blanding av næringsstoffer. Pelletsene skal utgjøre hoveddelen av kostholdet og bør være tilgjengelige for hamsteren til enhver tid. Sørg for å velge pellets av høy kvalitet som er spesifikt laget for hamstere.

Ferskt vann

Hamstere trenger tilgang til ferskvann til enhver tid. Bruk en solid vannflaske festet til buret for å sikre at vannet holdes rent og at hamsteren enkelt kan drikke.

Frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker bør være en del av hamsterens kosthold, men de bør gis med forsiktighet. Hamstere har en tendens til å være småspiste og kan være kresne, så introduser nye matvarer gradvis. Velg frukt og grønnsaker som er trygge for hamstere, som eplebiter, gulrøtter og brokkoli. Unngå matvarer som er giftige for hamstere, som sjokolade, løk og sitrusfrukter.

Tørket frukt og grønnsaker

Tørket frukt og grønnsaker kan også gis som en del av hamsterens kosthold. Pass på at de er naturlige og ikke inneholder tilsetningsstoffer eller sukker. Gi dem med måte, da tørket frukt og grønnsaker kan være høye i sukker og kalorier.

Nøtter og frø

Nøtter og frø er en kilde til fett og proteiner for hamstere. Gi dem som godbiter med måte, da de kan være høye i fett. Velg usaltede og usøtede nøtter og frø.

Hvor ofte skal hamstere mates, og hvor mye skal de ha?

Hamstere er små dyr og har derfor små mager. Det er viktig å gi dem riktig porsjonsstørrelse og fordele fôringene gjennom dagen. Her er noen retningslinjer for fôring av hamstere

Pellets: Gi hamsteren en liten håndfull pellets daglig. Sørg for å fjerne gamle eller fuktige pellets og erstatte dem med friske.

Frukt og grønnsaker: Gi hamsteren små porsjoner med frukt og grønnsaker en til to ganger i uken. Start med små mengder for å se hvordan hamsteren reagerer på forskjellige matvarer. Hvis hamsteren ikke spiser all frukt eller grønnsaker, fjern restene for å unngå råtning.

Tørket frukt og grønnsaker: Gi hamsteren små mengder tørket frukt og grønnsaker som en sjelden godbit. Pass på at de ikke inneholder tilsetningsstoffer eller sukker, og unngå overfôring.

Nøtter og frø: Gi hamsteren små mengder nøtter og frø som en sjelden godbit. Unngå å gi dem for mye, da de er høye i fett.

Hamstere trenger å gnage

Hamstere er naturlige gnagere, og det er viktig å gi dem muligheter til å gnage på riktig materiale. Gnaging hjelper til med å holde tennene sunne og korte. Her er noen ting du kan inkludere i hamsterens bur som de kan gnage på:

Hardt hundekjeks eller hamsterkvister: Gir hamsteren noe trygt å gnage på. Sørg for at de er rene og ikke har skarpe kanter som kan skade hamsterens munn.

Tyggeleker: Det finnes spesielle tyggeleker tilgjengelig i dyrebutikker laget spesielt for gnagere som hamstere. Disse lekene er vanligvis laget av trygge materialer og kan bidra til å holde tennene sunne.

Farlige matvarer for hamstere

Det er visse matvarer som bør unngås å gi til hamstere, da de kan være skadelige eller giftige for dem. Disse inkluderer:

Sjokolade: Sjokolade inneholder stoffer som kan være giftige for hamstere.

Løk og hvitløk: Løk og hvitløk kan være giftige for hamstere og kan forårsake anemi.

Sitrusfrukter: Syren i sitrusfrukter kan være for sterk for hamstere og kan forårsake ubehag eller mageproblemer.

Fete matvarer: Hamstere har en tendens til å få problemer med vektøkning og kan utvikle fet leversykdom. Unngå å gi dem fete matvarer som chips eller stekt mat.

Koffeinholdige matvarer: Koffein kan være skadelig for hamstere, så unngå å gi dem koffeinholdige matvarer som sjokolade eller kaffe.

Allergier og preferanser

Hver hamster er unik, og de kan ha individuelle preferanser når det gjelder mat. Noen hamstere kan være mer kresne eller allergiske mot visse matvarer. Observer hamsteren din nøye for å se hvordan de reagerer på forskjellige matvarer, og tilpass kostholdet deres etter behov.